​Preveniți ca spălarea liniei de fabricație să conducă la nevoi suplimentare de relubrifiere

07/06/2018
de catre Robert Frohlich

Acest lucru se întâmplă în industrie alimentară: pericolele potențiale de contaminare se traduc în reglementări și standarde într-o continuă creștere privind curățenia și siguranța.

Ca răspuns, vă bazați pe spălări riguroase pentru a steriliza echipamentele, repetând procesul săptămânal sau chiar în fiecare zi dacă aveți produse cu grad ridicat de contaminare. Cu toate acestea, responsabilitatea dumneavoastră de a crea un mediu mai igienic nu elimină toate riscurile, ci din contră, crează mai multe.

Problema este că, atunci când utilizați rulmenți standard în echipamentul de procesare, trebuie să-i relubrifiați după fiecare spălare. Percepția este că apa ar putea intra în rulmenți prin acest proces și tentația este să umpleți cu vaselină până când veți observa că vaselina iese pe la etanșări, lubrifiant ce poate curge pe alimente. Mai mult, aceasta poate ajunge pe podea și poate provoca accidente, alunecare sau cădere, înainte să fie spălată cu jetul de apă.

Acestea nu sunt singurele riscuri cu care vă puteți confrunta. Dacă folosiți relubrifierea manuală există întotdeauna posibilitatea apariției unor perioade de opriri accidentale. Unii rulmenți sunt greu accesibili pentru procesul de relubrifiere motiv pentru care apar defecțiunile. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, în cazul unei relubrifieri automate - dacă conductele se înfundă cu vaselină, aceasta nu mai poate ajunge la rulmenți.

Totuși, să nu uităm de costuri! Lubrifiantul folosit la echipamente costă bani și tot timpul investit de personalul de mentenanță pentru relubrifiere se adaugă la costul total de exploatare.

Toate aceste aspecte au fost abordate de către inginerii SKF. Bazându-se pe expertiza lor în sistemele de etanșare și pe cunoașterea proceselor și reglementărilor din industria alimentară, au dezvoltat tehnologia inovatoare SKF Food Line Y-bearing.

Printr-un design inovator de etanșare a rulmentului, lubrifiantul rămâne protejat în interiorul lagărului, împiedicând pătrunderea agenților de curățare caustici și a apei.

Pentru dumneavoastră această tehnologie poate pune capăt întregului timp și efort folosit în relubrifierea manuală. Vă poate ajuta să reduceți costuri prin reducerea consumului de lubrifianți, a cantității de apă folosită pentru curățarea excesului de vaselină din rulmenți și înlocuirea rulmenților corodați. Vă poate oferi certitudinea că mențineți un mediu de lucru ce respectă standardele de siguranță alimentară atât pentru personal, cât și pentru produsele alimentare și băuturile pe care le produceți.

În aceste condiții, spălarea echipamentelor nu mai are un impact atât de mare.